Dogodki in obvestila

PETKOVA SREČANJA ČEBELARJEV

Spoštovane čebelarke in čebelarji,

Obveščamo vas, da smo po sprostitvi ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja virusne bolezni Covid-19, ponovno uvedli naša mesečna petkova srečanja. Srečanja, ki so namenjena izmenjavi čebelarskih izkušenj in praks, potekajo vsak drugi petek v mesecu, ob 19. uri, na plemenilni postaji Josipa Verbiča na Kopiščih v Kamniški Bistrici.

Vljudno vabljeni!

EKSKURZIJA UČENCEV ČEBELARSKIH KROŽKOV

V torek, dne 8.6.2021, je Čebelarsko društvo Kamnik organiziralo strokovno ekskurzijo za udeležence čebelarskih krožkov na osnovni šoli Stranje in podružnični šoli Motnik. Ekskurzije se je pod vodstvom mentoric Silve in Marije udeležilo 23 učencev. Odpravili so se na Gorenjsko, kjer so najprej obiskali Čebelarski muzej v Radovljici s predstavitvijo tradicije slovenskega čebelarstva. Nato so se odpeljali na Selo pri Žirovnici, kjer so v Čebeljem raju Noč preizkusili kako deluje apiterapija. V steklenih opazovalnih panjih pa so lahko opazovali skrivnostni svet čebel. Po slovesu od prijazne gospe Zdenke, je otroke pot vodila nazaj v Breznico, kjer so obiskali še čebelnjak Antona Janše. Po skupinskem fotografiranju za spomin so se s prijetnimi vtisi odpravili domov.

VKLJUČITEV OBČINE KAMNIK V POBUDO ZA ZAGOTOVITEV CVETOČIH POVRŠIN ZA ČEBELE

Občina Kamnik se je letošnje leto pridružila skupni pobudi, ki je nastala v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Gorenjske in regionalnim stičiščem Grozd NVO, z naslovom »Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik«. Pobuda občine spodbuja, da ji namenijo del javnih površin. Zato so v občini Kamnik cvetoč krožnik žuželkam opraševalkam namenili na dveh javnih površinah, in sicer na travniku nasproti Športne dvorane Kamnik in pri podhodu na Šolski ulici. Na omenjenih območjih bodo tako kosili manjkrat na leto in pustili medovitim rastlinam, da se razcvetijo, žuželke opraševalke pa najejo, s tem pa so zagotovili tudi biotsko raznovrstnost. Za zasaditev rastlin so poskrbeli sodelavci Občine Kamnik iz naslova javnih del. Celotno novico skupaj s slikovnim gradivom si lahko ogledate na spletni povezavi: https://www.kamnik.si/novice/Obcina-Kamnik-se-je-pridruzila-pobudi-z-naslovom-Veliki-traven-in-roznik--cebelam-cvetoc-kroznik-04-06-2021.

Spoštovane čebelarke in čebelarji,

upamo, da ste uspešno prezimili vaše čebele in da ste tudi vi ostali zdravi. Zaradi negotove situacije in še vedno veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive virusne bolezni Covid-19 zaenkrat še ne moremo izvesti sklica občnega zbora našega čebelarskega društva. Občni zbor bo izveden takoj, ko bodo razmere to dopuščale, o čemer vas bomo tudi predhodno obvestili. Vabimo tudi vse, ki se ukvarjate s čebelarjenjem, pa še niste člani našega društva, da se nam pridružite.

Vmesni čas lahko izkoristimo za obujanje prijetnih spominov na naša druženja. Zato vas prosimo, da pobrskate po svojih arhivih in nam posredujete kako fotografijo, utrinek ali misel na to temo (na e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Sporočamo vam tudi, da je bonitetna hiša CompanyWall Business v letu 2020 Čebelarskemu društvu Kamnik podelila prestižni naziv "Zanesljiva organizacija". Prejeti naziv uvršča naše društvo med najbolj zaupanja vredne organizacije v Sloveniji.

Naj medi!
Upravni odbor ČD Kamnik

Zemljišče na Kopiščih

 Spoštovani člani in članice, 

leto 2020 kljub slabim obetom za Čebelarsko društvo Kamnik končujemo z dobro novico. Po dolgotrajnih prizadevanjih in z veliko pomočjo uslužbencev občine Kamnik je naše društvo postalo trajni lastnik zemljišča na Kopiščih v Kamniški Bistrici, kjer deluje učni center in plemenilna postaja Josipa Verbiča. Konec decembra je bilo lastništvo vknjiženo tudi v zemljiško knjigo, kar pomeni dokončno rešitev problema lastništva.

Ob koncu leta vsem članom in članicam Čebelarskega društva Kamnik želim uspešno leto 2021. Naj bo medeno, predvsem pa zdravo, tako za vas kot za vaše čebele.

Naj medi!

Štefan Virjent, predsednik

GOSTOVANJE V ODDAJI PRI ČRNEM PETRU

Čebelarke in čebelarji ČD Kamnik smo bili povabljeni k sodelovanju pri snemanju oddaje Pri Črnem Petru, ki je na sporedu vsako soboto ob 20.00 uri na Planet TV. Zabavno glasbeno oddajo vodi Jasna Kuljaj pri čemer so ji v pomoč natakarica Sofija, novinar Regon, poštar Peška, gasilec Sašo, novodobni športnik Franci…

Na snemanju, ki je potekalo v nedeljo, 27. septembra 2020 smo se na kratko predstavili, poudarili obeležitev naše 115-letnice in povedali, da je bila letošnja čebelarska sezona slaba.

Poleg našega društva je bil gost tudi plavalec Martin Strel, Prifarski muzikanti in ostali glasbeni gostje. Oddaja je bila na sporedu v soboto, 10. oktobra 2020.

DOBRODELNI POHOD IN PRIREDITEV »Korak zase – korak za Sladkorčke«

ČZS je v sodelovanju s Pediatrično kliniko, Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, ter Društvom za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami organizirala vseslovenski dobrodelni pohod in prireditev »Korak zase – korak za Sladkorčke«, v pomoč sladkorčkom – otrokom s sladkorno boleznijo.

Na dobrodelnem pohodu, ki je potekal 12. septembra 2020, smo sodelovali tudi čebelarke in čebelarke ČD Kamnik. Na pot iz Kamnika smo se podali iz Kamnika in se priključili pohodnikom, ki so skupaj s predsednikom ČZS, g. Boštjanom Nočem, pohod pričeli iz Žirovnice. Pohodnikom iz Kamnika se je pridružil tudi župan Občine Kamnik g. Matej Slapar. Del poti je prehodila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki se je pohodnikom pridružila v Homcu. Pot se je zaključila na Brdu, pri Čebelarskem centru Slovenije.

Na zaključnem dobrodelnem dogodku smo uživali v »potici velikanki«, brezplačnem »šmornu« in kavi z medom. Zabavali smo se ob cocktail showom z Radom Mulejem. Na stojnicah je bil organiziran sejem čebeljih pridelkov, domače obrti in lokalnih proizvajalcev. Za udeležence dogodka so organizirali »Srečkanje«, skupinsko praskanje novih srečk ČEBELARKA, ki jih je ČZS pripravila v sodelovanju z Loterijo Slovenije.

Več o prireditvi tudi na spletni strani ČZS: http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/11086

STROKOVNA EKSKURZIJA BELA KRAJINA 2020

 

Kljub težavam, ki jih povzroča koronavirus, smo kamniški čebelarji tudi v letu 2020 uspešno organizirali in izvedli strokovno ekskurzijo. Letos nas je pot peljala v Belo Krajino. V soboto, 3. oktobra 2020, smo se odpravili iz Kamnika proti Dolenjski, čez Vahto do Metlike, kjer nas je pričakal naš vodnik Jože Veselič. 


Naš prvi postanek je bil na robu travnika ob cesti za vasico Otok, ob letalu DC-3, znamke Douglas, imenovanem tudi Dakota. Letalo je kulturni spomenik, postavljen kot spomin belokranjskim in ostalim slovenskim zasilnim partizanskim letališčem v času bojev med drugo svetovno vojno. Zavezniki so med vojno s podobnimi letali z letališča v Otoku odpeljali mnogo žena, otrok in starejših na osvobojeno ozemlje, ranjene partizane v zavezniške bolnice v Italijo ter pripeljali na tone oblačil, hrane, medicinske opreme, orožja, streliva in druge vojaške opreme.
 

Pot smo nadaljevali do kraja Čurile, kjer čebelari naš vodnik. Na Čebelarstvu Veselič so nas prijazno pogostili. Andrej Sever nam je spregovoril o čebelarski sekciji invalidov in njihovem vključevanju v čebelarstvo. Jože Veselič pa nam je predstavil svoje čebelarstvo, opisal svoj način gojenja matic, pripravo medenega likerja in nas nazadnje popeljal tudi na ogled svojih panjev. 

Nekaj sto metrov stran se nahaja Hiša vina Pečarič. Vinogradništvo na kmetiji Pečarič ohranjajo že več rodov, tradicijo pa danes uspešno nadaljuje mlada družina. Na izredno lepo urejeni domačiji smo si najprej ogledali vinsko klet. Nato nam je gospodar na zanimiv in poučen način predstavil svoja vina, ki smo jih skrbno degustirali. Predstavitev je s poezijo Otona Župančica ter Lojzeta Krakarja dopolnila tudi gospodarica, ki je k pogostitvi prispevala tudi okusne belokranjske pogače. 

Za našo lakoto so uspešno poskrbeli na Izletniški kmetiji Simonič v Drašičih, z vinom in pogačo za dobrodošlico, pa še z juho, okusnim odojkom, prilogami in sladico. Lastnik kmetije, Martin Simonič, nam je slikovito predstavil vaško skupnost Soseska zidanica, ki ima že 300-letno tradicijo. Gre za povezovanje vaščanov v posebni vaški skupnosti, s svojstvenimi pravili, ki deluje po sistemu »vinske banke«. Članarino člani poravnajo s prispevkom v obliki mošta, banka pa jim omogoča tudi »limit«, za katerega plačajo poštene obresti, prav tako v obliki mošta. Za beleženje "vinskega dolga" uporabljajo rovaš – lesen pripomoček, na katerem ima vsak član svojo deščico. 


S polnimi želodci smo se odpravili še na pot znanja v šolo Bistra buča v Radovici. Pred šolo nas je s palico in strogega pogleda pričakal učitelj Jože Matekovič. Nagnetli smo se v šolske klopi in pristali v letu 1957. Strogi učitelj nas je seznanil s šolskimi pravili vedenja in sodelovanja, vendar nam upoštevanje pravil ni šlo ravno od rok. Pri obnavljanju znanja o naravnih, kulturnih, etnografskih in zgodovinskih značilnostih Bele Krajine smo se Cvetke in bučmani neizmerno zabavali in ob tem potočili tudi kako solzo. Ob koncu ure je vsak »učenec« prejel posebno spominsko spričevalo, s katerim smo bili nekateri bolj, drugi pa manj zadovoljni.
 

Židane volje in polni lepih vtisov (ter zalog belokranjskega vina) smo se odpravili proti domu. Sklenili smo, da se v Belo Krajino še vrnemo, nekateri popravljati ocene v šoli Bistra buča, vsi pa raziskovat zanimivosti, ki jih Bela Krajina ponuja še dosti.